bearcraftbeers-middelburg.nl gebruikt cookies om [het gebruik van onze webwinkel te faciliteren/ het inloggen op onze website te vergemakkelijken/ uw instellingen en voorkeuren te onthouden]. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser [of via uw profielpagina] maar dit kan het functioneren van onze website negatief aantasten.

Franse bieren

In de loop van de 20e eeuw is interesse in bier in Frankrijk snel afgenomen. Hier zijn een aantal factoren voor aan te wijzen. Enkele van de redenen hiervoor zijn het sluiten van de kolenmijnen in het noorden en de daaropvolgende leegloop van dat gebied, een belangrijke afzetmarkt en de twee wereldoorlogen waarbij de installaties van brouwerijen om werd gesmolten tot ammunitie.

Desalniettemin kent de bierconsumptie in Frankrijk de laatste decennia weer een opleving. Jonge mensen drinken meer bier dan wijn of sterkedrank. Desondanks kampt Frans bier in eigen land met een imagoprobleem: vele Fransen hebben meer waardering voor Belgisch bier dat ze als van betere kwaliteit beschouwen, en daarnaast wordt bier gezien als te alledaags om bij een goede maaltijd te kunnen drinken.

Hauts-de-France en de Elzas zijn in het bijzonder regio's waar meer bier wordt geproduceerd en geconsumeerd.

In de 21e eeuw begon de interesse voor ambachtelijk gebrouwen bier in Frankrijk te stijgen. In 1985 waren er in heel Frankrijk nog slechts 22 bierbrouwerijen. In 2010 waren dit er reeds meer dan 300 en eind 2014 reeds 680. In 2014 kwamen er 90 ambachtelijke brouwerijen bij. Toch blijft de bierconsumptie er in vergelijking met andere Europese landen zeer laag: Frankrijk staat op dit gebied op de voorlaatste plaats.

Read moreShow less
  • Brasserie Goudale

    Brasserie Goudale

    Is een brouwerij in Arques in het Franse Department Pas-Du-Calais.

    In 1919 werden in Douai (Noorderdepartement) vier brouwerijen samengevoegd tot La grande brasserie des enfants de Gayant. Het bier Le Goudale werd in 1994 gelanceerd.

    Vanaf 1955, na de overname van de brouwerij door Jean-Pierre d´Aubreby, steeg de productie van 26.000 hectoliter naar 100.000 hectoliter tien jaar later, tot 180.000 hectoliter in 2010.

    In 1995 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Brasserie de Gayant, verwijzend naar de stadsreus Gayant. In 2001 werd Brasserie Jeanne d'Arc, gevestigd in Ronchin, overgenomen die de bieren Triple Secret des Moines, Grain d'Orge, Ambrée des Flandres, Septante 5 en Belzébuth produceerde. Het jaar daarop werd deze brouwerij omgedoopt tot Brasserie Grain d'Orge. De brouwerij in Rochin werd in 2005 gesloten en de productie overgebracht naar Douai, waarna de gebouwen gesloopt werden.

    In 2010 verkocht de familie Aubreby, die sinds 1955 eigenaar was van de brouwerij, deze aan André Pecqueur, eigenaar van Brasserie de Saint-Omer. Er werd een investeringsprogramma van 3 miljoen euro aangekondigd voor 2010 en 2011. In maart 2014 werd in de brouwerij in Douai een nieuwe investering gedaan van vier gistingstanks van elk 2300 hectoliter.

    In 2017 werd een volledige nieuwe brouwerij en bottelarij gebouwd in Arques om dichter bij die van Brasserie de Saint-Omer te zijn. De brouwerij wijzigde zijn naam naar Brasserie Goudale en de productie werd van Douai overgebracht naar de nieuwe site. De investering kostte 60 miljoen euro en de nieuwe brouwerij heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 1,5 miljoen hl.

  • The Piggy Brewing

  • Fauve Craft Bière

  • Game Over Brewing

  • Mogwaï Beer Company

  • Sàcrilege

  • Outer Range

Menu

Share

QR code

Settings